jueves, 8 de mayo de 2014

EXCURSIÓ TARRACO ROMANA

El passat 10 d'abril els alumnes de batxillerat vam anar a visitar la tarraco romana. 




Muralla:


Concretament aquesta muralla es va construir entre els S.III i II a. de C. La seva originalitat resideix en la conjunció de formes constructives íberes i romanes i la utilització de diferents aparells utilitzats en cada fase. Actualment es conserven més d'1.300 m. en bones condicions. 


En la seva primera fase -S.III a. de C.-, té uns grans carreus sense escalabornar -alguns ciclópes de més de 4 per 1m.-, a manera de sòcol, amb una altura de 6m. i 4,5m. d'amplària. Es compon de dos llenços d'aquests grans carreus farcits d'enderroc i pedres. 


En una segona fase, en el S.ii A. de C., s'amplia el seu perímetre, amplària i altura. Sobre la base megalítica es recolzen uns carreus més petits, alguns lleugerament encoixinats, ben treballats, "opus quadratum", elevant la seva altura fins als 11 m. Està composta, com en l'anterior fase, de dos murs paral·lels, separats 4,5 m. farciments, toves encaixades, pedres i calç, amb tirants transversals cada 10 m.



Fòrum provincial:

La seva construcció es va dur a terme l'any 70, en època de l'emperador Vespasià. 

El motiu es la seva construcció va ser la necessitat de tenir un gran centre per l'adminstració social i política de la capital d'una gran província, que constava de més de 300 ciutats i necessitava allotjar als seus representants.

Va evolucionar sobre dues terrasses adaptades a la topografia de la zona. Ens queden restes en bon estat d'estructures i alguns elements de la seva decoració. D'aquests, es dedueix la importància que la ciutat tenia dins de l'imperi. Possiblement els materials, els professionals i els arquitectes anessin de la mateixa ciutat es Roma. 



Circ:

La importància d'aquesta construcció radica no solament en els seus aspectes arquitectònics, sinó també en la seva ubicació dins de la ciutat: està construït dins de les muralles, al costat del fòrum, cosa molt poc freqüent a causa de la grandària dels circs. Situat en la terrassa inferior de la part alta de la ciutat, és lògic pensar que va ser dissenyat conjuntament amb els elements del fòrum, planificant així les comunicacions entre els edificis situats darrere, i la ciutat desplegada davant. Realment era una "barrera arquitectònica" que separava la ciutat imperial -fòrum provincial- i els barris comercials o residencials.



Amfiteatre:

Construït a finals del segle I o a principis del II. Es va situar als afores de les muralles, a un dels marges de la Via Augusta i prop del Circ i del Fòrum Provincial. Era la culminació d'un dels conjunts imperials més importants del món romà. 

Com altres amfiteatres, part de la seva graderia estava recolzada sobre el vessant d'un turó, per així aprofitar la seva inclinació per acomodar les graderies. Una secció d'aquestes està excavada directament sobre la roca. El costat contrari, suportat per arcs i voltes de formigó (opus caementicium), formant una típica estructura buida. 



Pretori:


També és conegut amb el nom de "Volta del Pallol". És una torre que marcava l'entrada que permetia arribar al Fòrum provincial.

Aquest conté les següents voltes:








Finalment vam anar al Camp de Mart a veure una obra que va ser molt divertida i entretinguda anomenada: "El soldado fanfarrón" (Miles Gloriosus) escrita per Plautus. Els actors i actrius, alumnes del "Grupo In Albis de l'institut Fuente Nueva de Morón de la Frontera (Andalusia), ho van representar molt bé i van fer una molt bona posada en escena.


No hay comentarios:

Publicar un comentario