Emérita Augusta va ser una antiga ciutat romana del segle XXVII-XII a.C. que va ser la capital de la nova provincia hispànica de Lusitania i des de finals del segle III capital de la Diócesis d'Hispania. El seu nom complet és Colonia Iulia Augusta Emerita. Actualment és la ciutat espanyola de Mérida(capital oficial d'Extremadura).
Emérita Augusta va ser fundada per Roma per orde d'Octavi August l'any 25 a.C. per a servir de retirada als soldats més veterans (emèrits) de les legions X Gemina i V Alaudae de les guerres contra els càntabres i els àsturs.
La ubicació era perfecta. Es va situar al marge del riu Anas (Guadiana) al costat de la desembocadura del riu Albarregas, una zona accessible del Guadiana amb una illa central que facilitava la construcció de ponts i que es convertia en pas gairebé obligatori entre la Bètica i el nord d'Hispània.
A més, en les proximitats existien manantials d'aigua, matèries primeres de construcció, terres productives per a l'agricultura, boscos... El seu creixement va ser molt important, passant en molt poc temps a ser la capital de la Lusitania, una de les tres províncies en què es dividia Hispània Romana.
Es va transformar durant els segles I i II d.C. en una gran ciutat monumental amb totes les coses fonamentals d'una gran urbs romana (edificis, espais i serveis).
Des de finals del segle III i el IV va experimentar un canvi gràcies a la reforma administrativa de Dioclecià (va convertir a la capital de la Diòcesi de les Hispanies) i això va fer que fos una de les ciutats més importants del món romà. Es van reconstruir edificis públics, es van aixecar moltes mansions ubanes i es van enriquir les vil·les rurals.
Edificis principals:
AMFITEATRE ROMÀ
Va ser inaugurat l'any 8 a.C.
Aquest edifici estava destinat a les lluites entre gladiadors, entre feres o entre homes i feres.
L'edifici està format per una sorra centra de forma el·líptica envoltada d'una graderia per a 15.000 espectadors (dividit en tres zones igual que al teatre). D'aquestes tres zones actualment només se'n conserva la inferior ja que les dues superiors van ser utilitzades com a pedrera per a les construccions continues.
TEATRE ROMÀ
Es va construir durant els anys 15 i 16 a.C.
Aquest edifici va ser remodelat a l'època de l'emperador Trajà (va aixecar l'actual fatxada) i també a l'època de Constantí (es van introduir elements arquitectònics decoratius i es va construir una calçada que rodejava el monument). El teatre va ser abandonat per el cristianisme a causa de la inmoralitat del teatre, llavors es cobrirà de terra i només quedarà visible la zona superior de la graderia (summa cavea).
La seva construcció va ser a finals del segle I a.C o principis del I d. C, en l'època d'augustea.
Aquest edifici pertanyia al fòrum municipal de la ciutat. És un dels pocs que tenen un caràcter religiós que actualment es conserva en bon estat. Tot i el seu nom, que es va asignar durant el seu descobriment va ser un error perquè era un edifici que estava dedicat al culte imperial.
És de planta rectangular i esta rodejat per unes columnes (esta orientat al fòrum). En la seva construcció es van fer servir materials de granit.
PONT ROMÀ SOBRE EL GUADIANA
Aquest pont està situat sobre el riu Guadiana, al qual hi ha un illa central que el divideix. La estructura original era discontinua (tenia dos trams d'arcs que unien la illa). L'any 1630 una riada va tirar a terra part de la estructura i serà substituit el segle XVII per arcs.
En l'època romana es va ampliar la longitud i se li va afegir cinc trams d'arcs consecutius perquè el camí fos continu. Això ha fer que aquest pon tingui 729 metres de llarg i és un dels ponts que es conserven més grans fins al moment.
Aquest aqüeducte està a Rabo de Buey, San Lázaro.
La seva funció era portar l'aigua dels rierols i el manantials subterranis situats al Nord de la ciutat, que actualment es conserva bastant bé.
No hay comentarios:
Publicar un comentario