TÀNTAL
Tàntal, en la mitologia grega era un fill de Zeus i de la oceànide Pluto. Era el rei de Frigia o de la muntanya Sípilo a Lídia(Àsia Menor).
Es va convertir en un dels habitants del Tàrtar (la part més profunda de l'infern), reservada al càstig dels malvats. Va ser pare de Pèlops, Níobe i Broteas.
Es coneix a Tàntal per haver estat convidat per Zeus a la taula dels déus a l'Olimp. Entre els mortals, va anar revelant els secrets que havia sentit a la taula i també va robar una mica de nèctar i el va repartir entre els seus amics.
Tàntal va convidar als déus a un banquet que havia organitzat a la muntanya Sípilo. Quan el menjar es va començar a acabar, va decidir oferir al seu fill Pèlops(va coure els membres del noi i el va servir als convidats). Zeus es va donar compte de que era el fill de Tàntal i va ordenar a Hermes que el reconstruís i ho tornes a coure en una caldera màgica(li van substituir l'espatlla er un forjat d'ivori de dofí). Llavors aquest va obtenir noves qualitats. Per a reforçar la seva iniciacio en els misteris divins, Posidó va segrestar Pèlops i el va portar a l'Olimp i el va convertir en el seu amant.
Un últim crim va acabar per satisfer la paciència dels déus va ser quan Pandáreo va robar el mastí d'or - que li havia fet Cronos a Reva perquè cuidés del nadó Zeus - i hi va donar a Tàntal perquè ho ocultés . Un cop passada l'alarma inicial sense que se sabés res del gos , Pandáreo li va demanar que l'hi tornés , però Tàntal li va jurar per Zeus que mai havia sentit parlar d'ell. Zeus, escandalitzat pel robatori va aixafar a Tàntal amb una roca que penjava de la muntanya Sípilo i va arruïnar el seu regne .
IXIÓ
En la mitologia grega, Ixió era un dels lapites, rei de Tessàlia. Era fill de Flegias, de Leonte o d'Antión.
Ixió va prometre a Deyoneo un valuós regal si aquest li permetia casar-se amb la seva filla Dia, però Ixió mai va complir la seva promesa. Llavors la seva sogre li va prendre com a "multa" a Dia. Ixió , dissimulant el seu ressentiment , va convidar Deyoneo a una festa a Larissa , prometent el pagament. Una vegada que el va tenir a casa seva, el va llançar a un fossat ple de carbons cremant . Aquest crim, que vulnerava les lleis sagrades de l'hospitalitat va horroritzar tant als reis veïns que cap va voler purificar, obligant a Ixió a viure amagat i fugint del tracte dels altres .
Abandonat i avorrit per tots a causa de l' assassinat de Deyoneo , va implorar perdó al déu Zeus , que es va apiadar d'ell recordant que fins i tot els mateixos déus feien bogeries per amor i , purificant-lo , el va convidar a la taula dels déus. Però Ixió, va intentar seduir a Hera(la dona de Zeus) que indignada ho va explicar al seu marit . Una altra versió afirma que Hera estava disposada a complaure Ixió per venjar-se de les infidelitats de Zeus , que es va assabentar per altres mitjans. Per provar si les proposicions eren certes , Zeus va crear un núvol amb la forma de la seva dona , i la va fer aparèixer davant Ixió , que va caure en el parany . De la unió de Ixió i la falsa Hera, anomenada Nèfele, va néixer el nen Centaure , que quan va arribar a adult va engendrar la raça dels homes- cavall , que per això eren anomenats ixiònides .
Zeus, pensant simplement que el beure el nèctar dels déus havia trastocat a Ixió , es va conformar amb bandejar. Però quan va veure que l'ingrat presumia d'haver seduït a Hera , el va matar amb un raig (l'única forma de morir que tenien els que havien provat l'ambrosia) , i el va condemnar al Tàrtar, on Hermes li va lligar amb serps a una roda ardent que donava voltes sense parar. Només va descansar del seu turment el temps que Orfeu va estar en els inferns, ja que el seu cant va fer que s'aturés la roda .
SÍSIF
Sísif, en la mitologia grega va ser el fundador i el rei d'Èfira. Era fill d'Èol i Enareta, i marit de Mèrope. Va ser el pare D'Odisseu amb Anticle, abans que aquesta es casés amb el seu últim marit, Laertes.
Sísif, en la mitologia grega va ser el fundador i el rei d'Èfira. Era fill d'Èol i Enareta, i marit de Mèrope. Va ser el pare D'Odisseu amb Anticle, abans que aquesta es casés amb el seu últim marit, Laertes.
Però Sísif encara no havia esgotat tots els seus recursos : abans de morir li va dir a la seva esposa que quan ell marxés no oferís el sacrifici habitual als morts i aquesta així ho va fer, així que a l'infern es va queixar que la seva dona no estava complint amb els seus deures , i va convèncer a Hades perquè li permetés tornar al món superior i així castigar . Però quan va estar de nou a Corint , va refusar tornar de cap manera a l'inframundo , vivint diversos anys més a la terra fins que va ser retornat a la força per Hermes .
A l'infern , Sísif va ser obligat a complir el seu càstig , que consistia en empènyer una pedra enorme costa amunt per una vessant costeruda , però abans que arribés el cim del turó la pedra sempre rodava cap avall, i Sísif havia de començar de nou des del principi , una i altra vegada.