lunes, 16 de diciembre de 2013

LES TERMES ROMANES

La paraula termes ve del llatí thermae. 
Les termes eren els edificis públics de l'antiga roma on hi acostumaven a prendre els banys típics d'aquella civilització. Representaven un dels principals llocs de trobada entre la població, eren un lloc d'oci i social. A les villes romanes més antigues els banys que no eren públics es deien balnea i els que eren públics thermae.




Apodyterium: era el vestidor. El lloc destinat a canviar-se la roba i deixar-la allà fins quan sortien de les termes que se la tornaven a posar tal i com l'havien deixat allà.




Tepidarium: era la part de les termes on es prenien els banys d'aigua tebia. En l'organització dels banys, normalment estava al mig del frigidarium i del caldarium.



Caldarium: era la part de les termes on es prenien els banys d'aigua calenta. Podia ser rodona o rectangular, amb diverses piscines d'aigua calenta o sinó també banyeres individuals. Es construïa al costat sud o sud-oest per aprofitar la calor natural del sol.



Frigidarium: era la part de les termes on es prenien els banys d'aigua freda. Perquè la sala fos fresca es construïa al costat nord de les termes i tenia un mínim d'obertures per a garantir la il·lumiació però enviar la calor.





Hipocaustum: era una cambra subterrània que l'utilitzaven per a escalfar la cambra que estava a sobre d'aquesta. Això es feia a l'època romana tot i que els grecs van ser qui ho van començar.





Laconicum: era la sala de "sudoració en sec" de les termes romanes. Estava gairebé costat del caldarium o sala calenta. Se li va donar aquest nom com l'única forma de bany calent.



Piscinae: era un lavabo de pedra amb un desguàs per portar lluny l'aigua utilitzada.



Palaestra: era l'escola de lluita. Sempre n'hi havia a un gimnàs o a les termes. S'hi feien les pràctiques les quals no necessitaven molt d'espai. També podien funcionar independentment dels gimnasos.